Kimyasal Peeling Nedir ?

Kimyasal Peeling Nedir?

Yaşımız ilerledikçe cildimiz kendini eskisi gibi hızlı bir şekilde yenileyemez, bu durum ise cildin mat bir görüntüye sahip olmasına yol açar. Ayrıca elastikiyet ve dış etmenlere karşı dayanıklılığı azalır. Ameliyatsız bir kozmetik işlem olan kimyasal peeling işlemi bu senaryoda adeta ‘’can simidi’’ olur.

Kimyaal peeling, yüz, boyun ya da el bölgesine asidik formülasyonlu kimyasal bir solüsyonun uygulanmasıyla cildin üst tabakasının soyulmasını sağlayan kozmetik bir işlemdir. Soyulan cildin altından gelen deri daha pürüzsüz ve taze olur ve bu da cildin görüntü kalitesinin yüksek olmasını sağlar.

Uygulama sonrası, önceki haline göre cilt lekelerinde azalma, ince kırışıklıklarda azalma veya yok olma, ciltte canlı, sağlıklı ve gergin görünüm, gözeneklerde küçülme, yumuşaklık ve parlaklıkta artma sağlanır.

Asidik kimyasal solüsyon bir anlamda cilde kontrollü hasar verir, kabaran cilt ise kendiliğinden soyulmaya başlar. Kimyasal peelingin etki mekanizması şu şekildedir: Asidik özellikli ürünlerin cilde sürülmesiyle deri üzerinde hafif ve kontolünün bizde olduğu bir yanık oluşur, derinin üst tabakasındaki hücreler arası bağlar zayıflar ve hücrelerin dökülür. Üst tabakada ki hücrelerin dökülmesiyle (gözle görebileceğiniz pul pul dökülme) yeni deri hücrelerinin yapımı hızlanır ve cilt taze hücreler ile kaplanmış olur. Bu işlem cilt yapısında herhangi bir kalıcı incelme yapmaz.

Bazen birbirine alternatif olarak sunulsa da, kimyasal peeling dermabrazyon, mikrodermabrazyon ile kombine şekilde kullanılabildiği gibi farklı çözümlerde sunabilmektedir. Bunun yanında, “kimyasal peeling mi dermaroller mi”, sorusu ile de bu yöntemler birbirine rakip oldukları algısıyla da karşılaşmaktayız, ancak olamadıklarını söyleyebiliriz.

Kimlerin Kimyasal Peeling Yaptırması Önerilir?

  • Cildinde yara izi olan ve bu yüzden cildi girintili çıkıntılı bir görünümde olanlar
  • Cildinde renk düzensizliği ya da dalgalanması veya kahverengi leke olanlar
  • Cilt kırışıklıklıkları olanlar ya da ciltleri güneşten hasar görenler
  • Sivilce sorunu olanlar 
  • Ağız çevresinde ve gözaltlarında ince çizgileri olanlar
  • Vücut çatlakları olanlar
  • Çillerinden rahatsızlık duyanlar
  • Yağlı cilt sorunu olanlar
  • Yaşlılık lekeleri olanlar

Dolayısıyla yukarıdaki maddelerden bir veya birden fazlasına sahip kişiler için kimyasal peeling işlemi oldukça yararlı olacaktır. Toplumda kimyasal peelingin cilt lekeleri tedavisinde kullanılması en yaygın bilinen kullanım alanıdır. Ayrıca kimyasal peeling gözenekleri sıkılaştırmada kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir.

Scroll to Top